روزاسه چیست؟
شما هم با افرادی می شوید که دچار برافروختگی و یا بثورات پوستی روی قسمت هایی از صورت مانند بینی و گونه ها هستند. این افراد دچار بیماری التهابی پوستی به نام روزاسه هستند. اینکه روزاسه چیست؟ چه علائمی دارد و چه درمانی را می توان برای آن در نظر گرفت؟ موضوعاتی است که در این مقاله بررسی می کنیم. این علائم ممکن است مدتی ظاهر شوند و مدتی نیز خبری از آن ها نباشد. ممکن است این افراد بیشتر از سایرین در معرض نور خورشید قرار گرفته باشند. یا اینکه دچار استرس های عاطفی شدید شده باشند. در هر حال باید روش هایی برای کنترل و درمان این بیماری و مراقبت از پوست وجود داشته باشد. با ما همراه شوید تا پاسخ همه سوالاتی که در این زمینه دارید را بگیرید.
روزاسه چیست؟
روزاسه یکی از بیماری های التهابی پوستی است که مدت زمان طولانی پوست صورت را درگیر می کند. علائمی از جمله قرمزی پوست و بثوراتی روی قسمت های مشخصی از جمله روی بینی و گونه ها دیده می شود. ممکن است عدم پیگیری این بیماری باعث بروز مشکلات چشمی شود. همه افراد در طول زندگی خود دچار این عارضه می شوند. ولی برای افراد بعد از 35 سالگی این مشکل بیشتر دیده می شود. متاسفانه درمان قطعی روزاسه وجود ندارد، ولی می توان با درمان خانگی بیماری روزاسه و یا درمان شیمیایی و مصرف دارو آن را کنترل کرد.
کاندیداهای بیماری روزاسه
این سوال پیش می آید که کاندیداهای بیماری روزاسه چیست؟ و چه افرادی را شامل می شود. در پاسخ بایدگفت این افراد بیشتر از سایرین درگیر این مشکل هستند:
زنان بیشتر از مردان دچار روزاسه می شوند
کسانی که پوست روشن دارند بیشتر از افرادی که پوست تیره دارند، بیشتر در معرض روزاسه هستند. از طرفی ممکن است پوست تیره مانع دیده شدن برافروختگی های پوستی شوند.
ژنتیک نقش مهمی در ابتلا به بیماری روزاسه دارد. کسانی که سابقه خانوادگی دارند باید بیشتر مراقب درگیری با این عارضه شوند.
علائم روزاسه چیست؟
علائم زیر در برخی از افراد دیده می شود و نباید انتظار داشت که همه علائم را با هم تجربه کنید. با اینکه درمان قطعی بیماری روزاسه وجود ندارد، ولی در برخی از دوره ها ممکن است علائم دیده شده و سپس بهبود پیدا کنند. مهم ترین نشانه های ابتلا به روزاسه عبارت اند از:
-
قرمزی پوست
قرمزی صورت در بسیاری از افراد دیده می شود. حتی برخی از مواقع ممکن است حس سوزن سوزن شدن و یا سوزش را تجربه کنید. حتی در بسیاری از زمان ها ممکن است پوست خشک و پوسته پوسته شود. این عارضه تا مدت زمان طولانی روی پوست باقی می ماند.
-
کهیر
نواحی قرمز رنگ پوست دچار مشکلاتی مانند برجستگی و یا انواع جوش ها می شوند. جوش های چرکی با سر سفید و یا سیاه که شبیه آکنه هستند و زیبایی چهره را از بین می برد.
-
عروق خونی
از دیگر علائم روزاسه چیست؟ یکی دیگر از علائم این بیماری ظاهر شدن خطوط قرمز نازک روی نقاطی مانند گونه ها و روی بینی است.
-
ضخیم شدن پوست
یکی از مهم ترین علائم بیماری روزاسه که در مران بیشتر دیده می شود، ضخامت پوست است. پوست شکل ضخیمی به خود گرفته و سفت می شود. ممکن است در برخی افراد این عارضه شدیدتر شده و بینی بزرگ تر هم به نظر برسد.
-
سوزش چشم
اگر چشم ها دچار درد، قرمزی، خارش و یا آبریزش و خشکی شوند، باید به بیماری روزاسه شک کرد. ممکن است حس کنید داخل چشم پر از شن شده و یا چیزی مانند مژه . یا پلک در داخل چشم مانده است. حتی ممکن است دچار بیماری گل مژه شوید. در هر حال یکی دیگر از علائم روزاسه، التهاب چشم ها است که باید سریع تر آن را کنترل کنید. چون در صورت اهمیت ندادن و درمان نکردن، می تواند منجر به نابینایی نیز بشود.
علت بیماری روزاسه چیست؟
با وجود تحقیقاتی که روی این بیماری انجام شده است، هنوز علت قطعی آن کشف نشده است. ولی برخی از فاکتورهایی که برای درگیری با روزاسه می توان مورد توجه قرار داد عبارت اند از:
فعالیت بیش از حد سیستمی ایمنی بدن
قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور آفتاب
وراثت و عوامل ژنتیکی
میکروب هایی که به مدت زیاد روی پوست باقی بمانند
عوامل تشدید کننده بیماری روزاسه چیست؟
عوامل زیادی هستند که باعث تشدید علائم بیماری روزاسه می شوند. این عوامل عبارت اند از:
تغییرات شدید دمایی، به این صورت که دچار گرما و سرمای بیش از حد دما شوید
قرار گرفتن زیاد در معرض نور مستقیم خورشید
قرار گرفتن در معرض رطوبت زیاد و یا وزش بادهای شدید
تمرین های شدید ورزشی
استفاده از سونا و حمام های آب گرم
استرس و اضطراب شدید
بیماری های زمینه ای مانند دیابت و یا فشار خون بالا
مصرف برخی از داروهای کنترل بیماری های از جمله داروهایی که برای فشار خون بالا استفاده می شود
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
یکی دیگر از سوالاتی که مطرح می شود این است که زمان مراجعه به پزشک برای درمان بیماری روزاسه چیست؟
تشابه این بیماری با سایر بیماری از جمله پسوریازیس و یا لوپوس ممکن است افراد را به شک بیاندازد. بنابراین تنها راه تشخیص آن، مراجعه به پزشک و انجام معاینات لازم است. ممکن است برای تایید بیماری نیاز به انجام آزمایشات مخصوص داشته باشید. در این صورت درمان شروع شده و از پیشرفت بیماری پیشگیری می شود.
درمان بیماری روزاسه چیست؟
همانطور که گفتیم درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. تنها راه، پیشگیری از عود و پیشروی آن است. برای این منظور از درمان خانگی روزاسه و درمان دارویی آن کمک گرفته می شود.
-
درمان دارویی بیماری روزاسه چیست؟
برای درمان دارویی از کرم و پمادهای مخصوص متناسب با شدت بیماری استفاده می شود. از شایع ترین داروها می توان به پمادهای زیر اشاره کرد:
مترونیدازول
ترتینوئین
اسید آزلائیک
درمان خوراکی روزاسه
برای درمان التهابات می توان از داروهای زیر استفاده کرد:
ازیترومایسین
داکسی سایکلین
تتراسایکلین
مینوسیکلین
اگر بیماری شدیدتر باشد از داروهایی مانند راکوتان و یا ایزوترتینوئین نیز برای بهبود وضعیت بیمار استفاده می شود.
-
درمان جدید روزاسه چیست؟
امروزه از روش های جدید درمانی مانند لیزر برای درمان و بهبود بیماری روزاسه استفاده می شود. در این روش عروق عنکبوتی درمان شده و عوارضی مانند کبودی و تورم را ایجاد می کند. هر چند این عوارض بعد از چند روز برطرف می شوند. ولی اگر پوستتان تیره است، بهتر است از روش های دیگر درمانی کمک بگیرید.
-
درمان خانگی روزاسه چیست؟
برای بهبود و پیشگیری از عود بیماری می توان از روش های خانگی کمک گرفت. نکاتی که باید رعایت کنید عبارت اند از:
استفاده از بهترین کرم ضدافتاب با SPF بالای 50
استفاده از ماسک برای جلوگیری از تماس مستقیم نور خورشید با پوست
استفاده از انواع شوینده های صورت متناسب با بیماری
عدم مصرف مشروبات الکلی
استفاده از بهترین کرم مرطوب کننده صورت
عدم استفاده از کرم های استروئیدی
عدم استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی حاوی ترکیبات کومدوژنیک و جوش زا
عدم تماس و دستکاری پوست صورت و بدن
عدم استفاده از محصولاتی که حاوی الکل و پارابن هستند
عدم مصرف مواد غذایی و ادویه های تند و تحریک کننده
Source: