ریزش مو
ریزش مو ممکن است در یک قسمت از سر و یا تمام سر را در بر بگیرد. داشتن موهای سالم و پرپشت برای همه افراد مهم است و نقش زیادی در افزایش اعتماد به نفس آن ها و زیبایی چهره دارد. ولی دلایل زیادی ممکن است این موضوع را تحت تاثیر قرار داده و طاسی و یا ریزش موی موقت را به همراه آورد. عواملی مانند وراثت، عوامل محیطی، منطقه جغرافیایی و عدم مراقبت از مو از جمله عوامل مهم این مشکل به شمار می روند. بنابراین بهتر است قبل از هر اقدامی از علل بروز آن مطلع و سپس راهکارهای عملی و علمی را برای جلوگیری از گسترش آن بکار بگیرید.
ریزش مو
ریزش مو زمانی اتفاق می افتد که روزانه بیش از صد تار مو را از دست بدهید. در غیر این صورت ریزش موها طبیعی بوده و نیازی به نگرانی نیست. در برخی از موارد این موضوع موقتی است و مسایلی مانند استرس و اضطراب، تغییر سبک زندگی و یا تغییر در رژیم غذایی و … باعث ایجاد آن می شوند. ولی در بعضی از موارد نیز این مساله ارثی بوده و فرد در طول عمر خود دچار ریزش موی شدید و طاسی می شود. مورد دوم معمولا در آقایان اتفاق می افتد و خانم های کمتری آن را تجربه می کنند. در بیشتر موارد ریزش مو با نازک شدن تارهای مو بیشتر می شود. عوامل زیادی روی ریزش موها تاثیر مستقیمی می گذارد که تعدادی از آن ها قابل کنترل و برخی نیز غیر قابل کنترل هستند و لازم است از طریق روش های درمانی، وضعیت را بهبود بخشید.
علت ریزش مو
آگاهی از علت ریزش مو می تواند کمک بزرگی به درمان آن کند. دلایل زیادی برای این مشکل در نظر گرفته می شود که مهم ترین آن ها عبارت اند از:
بیماری هایی مانند آلوپسی آره آتا، عفونت پوست سر یا تریکوتیلومانیا (اختلال در کشیدن مو) که جزو بیماری های خود ایمنی هستند. در این بیماری ها سیستم ایمنی مستقیما به فولیکول های مو حمله کرده و باعث از بین رفتن و ضعیف شدن آن ها می شود
تغییرات هورمونی که بیشتر در خانم ها دیده می شود مانند بارداری، زایمان و یائسگی
بیماری هایی مانند کم کاری و یا پرکاری تیروئید، افسردگی و یا فشار خون بالا
درمان های خاص مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی
استرس ها و تنش های عصبی شدید که خود عامل بسیاری از بیماری ها می باشد
کشیده شدن موها در اثر بستن نامناسب آن ها
مصرف دخانیات بخصوص سیگار که باعث آیب به فولیکول های مو شده وبه دلیل کاهش گردش خون در بدن، ریزش موها را به همراه می آورد. همچنین این ماده باعث تولید رادیکال های آزاد شده که سیستم ایمنی را ضعیف می کنند.
وراثت یکی دیگر از علل شایع ریزش مو است. معمولا در آقایان با عقب نشینی در خط مو و یا لکه های طاسی در سر دیده می شود. در خانم ها نیز ریزش مو در امتداد تاج سر قابل مشاهده است.
داروها و مکمل هایی که برای درمان برخی از بیماری ها از جمله آرتریت، افسردگی، مشکلات قلبی، نقرس و فشار خون بالا تجویز می شوند.
راه حل برای درمان ریزش مو
برای درمان ریزش مو می توان راهکارهای مختلفی را ارائه داد. برخی از آن ها مبتنی بر استفاده از روش های شیمیایی مانند استفاده از انواع داروها و درمان خانگی ریزش مو است. در برخی موارد نیز می توان با اصلاح سبک زندگی این مشکل را برطرف کرد. در نهایت نیز می توانید از روش های درمانی تهاجمی برای رفع این عارضه کمک بگیرید. در این قسمت به بررسی این راهکارها می پردازیم. پس با ما همراه شوید:
-
اصلاح سبک زندگی
اگر ریزش موی موقت دارید و یا نازکی مو را احساس می کنید، می توانید با روش های زیر از پیشرفت مشکل جلوگیری کنید. این موارد عبارت اند از:
-
رژیم غذایی مناسب
رژیم های غذایی که مبتنی بر مصرف سبزیجات و یا گیاهان تازه هستند، برای کنترل این مشکل راه حل مناسبی به نظر می رسند. برای رعایت این نوع رژیم ها بایستی در هفته بیش از سه روز از سبزیجات استفاده کنید تا نتایج شگفت آور آن را ببینید.
-
مصرف پروتئین
پروتئین یکی دیگر از مواردی است که برای رفع ریزش مو گزینه مناسبی است. فولیکول های مو از کراتین تشکیل شده اند که یک نوع پروتئین است. بنابراین مصرف آن می تواند به رشد فولیکول ها کمک زیادی کند. غیر از مکمل ها می توانید پروتئین را از مواد غذایی مانند تخم مرغ، اسفناج، آجیل، حبوبات، ماهی سالمون، لبنیات کم چرب و … بدست آورید.
-
انواع ویتامین
ویتامین هایی مانند ویتامین A،B7 و D می توانند نقش موثری در کنترل ریزش مو داشته باشند. البته میزان مصرف آن ها باید به اندازه نیاز باشد. در غیر این صورت تاثیر مخربی روی سلامت موها می گذارند. غیر از مکمل ها می توانید ویتامین A را از طریق مصرف مواد غذایی مانند سیب زمینی، فلفل، هویج و اسفناج بدست آورید. برای دریافت ویتامین دی بایستی مدت زمان قرار گرفتن در معرض نور خورشید را افزایش داده و یا از مکمل ها تامین کنید. ویتامین بی 7 یا بیوتین نیز از طریق سنتز اسیدهای چرب باعث زندگی طبیعی تارهای مو می شود. برای دریافت ویتامین های بیشتر از جمله ویتامین B، E و … می توانید مکمل مولتی ویتامین را نیز تهیه و به صورت روزانه مصرف کنید.
-
روش های مراقبتی
در کنار اصلاح سبک زندگی، مراقبت از مو نیز تاثیر زیادی در کنترل ریزش مو دارد. مهم ترین این موارد عبارت اند از:
-
شستشوی مناسب
شستن مو تاثیر زیادی در حفظ سلامت و از طرفی ریزش موها دارد. چربی انباشته شده در پوست سر یکی از علل مهم ریزش مو است. همچنین باعث بروز عفونت و خارش شده و در نهایت به ریشه مو آسیب زیادی وارد می کند. بنابراین لازم است با کمک بهترین شامپو مناسب موهای خود، از تشدید این مشکل جلوگیری کنید.
-
استفاده از انواع روغن طبیعی
روغن های طبیعی نقش زیادی را در تقویت و ترمیم تارهای مو دارند. از جمله روغن نارگیل و روغن زیتون که در این زمینه کمک کننده هستند. اسید لوریک موجود در روغن نارگیل باعث می شود تا پروتئین های مورد نیاز مو بهم چسبیده و تارهای موی شکننده و آسیب دیده را ترمیم می کند. همچنین باعث افزایش گردش خون در پوست سر و در نهایت احیا و رشد مجدد موها می شود. روغن زیتون می تواند به عنوان یک مرطوب کننده عمیق عمل کرده و از خشکی تارهای مو جلوگیری کند. این روغن همچنین باعث افزایش حجم موها و نیز رشد آن ها می شود.
-
موهایتان را محکم نبندید
یکی دیگر از راهکارهای مهم این است که با موهایتان به ملایمت رفتار کنید. بستن موها به صورت دم اسبی و یا بافت آفریقایی بیشترین آسیب را به تارهای مو وارد می کند. همچنین استفاده از ابزار حرارتی مانند اتوی مو و یا سشوار باعث آسیب رسیدن به ریشه های مو شده و نازکی و شکنندگی موها را در پی دارد.
-
درمان های پزشکی
در برخی موارد ریزش موها اتفاق افتاده و نیاز است برای ترمیم و یا کاشت مو به پزشک مراجعه کنید. پزشک با بررسی فاکتورهایی مانند سبک زندگی، نحوه تغذیه و یا عوامل محیطی و وراثتی دلیل ریزش مو را تعیین می کند. همچنین ممکن است آزمایش هایی مانند آزمایش خون برای بررسی بیماری های موثر در ریزش مو، تست کشش و نیز بیوپسی پوست سر انجام دهد. اینکه از چه روشی برای درمان و رفع این مشکل استفاده شود، به نظر پزشک معالج بستگی دارد. از جمله این روش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
تجویز داروهای موثر
ممکن است علت ریزش مو یک بیماری زمینه ای باشد. در این صورت لازم است درمان شروع شده و با کمک دارو، ریزش موها کنترل شود. از جمله داروهای موثر که در این زمینه کمک کننده هستند عبارت اند از:
-
ماینوکسیدیل
ماینوکسیدیل یا روگسن معمولا به صورت روزانه روی پوست سر استفاده می شود. بعد از استفاده ممکن است دچار تحریک پوست سر و یا آکنه شوید که طبیعی است. ولی اگر دچار تاری دید و یا طپش قلب نامنظم شدید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
-
فیناستراید
فیناستراید یا پروپشیا باعث کنترل ریزش مو و نیز احیای آن می شود. ممکن است بعد از چند ماه دچار مشکلاتی مانند کاهش میل جنسی و یا نعوظ شوید که طبیعی است. این دارو برای افراد باردار ممنوع است.
-
پلاسمای غنی از پلاکت
PRP یکی دیگر از روش های پزشکی است که با تحریک پوست سر باعث رشد مجدد موها می شود. در این روش خون از بدن فرد گرفته شده، با دستگاه سانترفیوژ ناخالصی ها، آب و چربی آن جدا شده و در نهایت به پوست سر تزریق می شود.
-
لیزر درمانی
برای افرادی که به صورت ژنتیک دچار ریزش مو می شود و یا درمان های خاص مانند شیمی درمانی را تجربه کرده اند، این روش سودمند است. در این متد انرژی نور با کمک دستگاه به فولیکول های زنده مو تابیده شده و باعث تقسیم و تکثیر آن ها می شود. همچنین می تواند اثرات سوء ناشی از شیمی درمانی را از بین برده و موها را ترمیم کند.
-
کاشت مو
در نهایت می توانید با کاشت مو، طاسی سر را برطرف کنید. در این روش متخصص پوست قسمتی از ریشه مو را از قسمت هایی از سر که مو دارند، جدا و سپس به ناحیه مورد نظر پیوند می دهد. این روش کمی دردناک است، ولی با کمک داروها می توان شدت درد را کنترل کرد.
Source:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926