شوره سر
شوره سر به عنوان یکی از رایج ترین مشکلاتی است که اکثر افراد تجربه می کنند. دلایل زیادی برای این موضوع وجود دارد. شوره سر مسری نیست و امکان انتقال آن از شخصی به شخص دیگر وجود ندارد. ولی می تواند آزاردهنده باشد. زیرا در کنار شکل ظاهری بد، باعث خارش پوست سر هم می شود. علت شوره سر، دلایل و راه حل ها و درمان شوره سر را در این مقاله بررسی می کنیم. پس با ما همراه شوید.
شوره سر چیست؟
شوره سر در اثر ریختن سلول های اسکالپ ایجاد می شود. بیرونی ترین لایه مو که کراتین دارد، مدام در حال بازسازی سلولی است. این فروریختن لایه در حالت عادی مشکلی ایجاد نمی کند. ولی اگر این روند ادامه دار شده و شدت پیدا کند، باعث بروز شوره سر می شود. شوره مربوط به درماتیت سبورئیک است که فقط روی سر ایجاد می شود. ولی نگران نباشید. این مشکل به راحتی قابل درمان است و می توانید با راه حل هایی که ارائه می دهیم و با ساده ترین روش ها آن را از بین ببرید.
علائم شوره سر
یکی از علائم اصلی و شایع بروز این مشکل، پوسته هایی است که روی تارهای مو و یا حتی لباس دیده می شوند. این پوسته های سفید و روغنی در ماه های سرد سال مثل زمستان و پاییز بیشترین ریزش را دارند. در کنار این علامت، موارد زیر را نیز می توان به عنوان نشان دهنده بروز مشکل شوره سر نام برد:
ایجاد لکه های قرمز روی پوست سر و یا حتی صورت که در موارد حاد خود را نشان می دهند.
ریزش مو که ممکن است موقتی باشد
شوره در ناحیه ابرو
پوسته های خشک در روی پوست صورت
احساس سوزش در سر
علت شوره سر
عوامل زیادی هستند که می توانند باعث ایجاد شوره سر شوند. در این قسمت به برخی از مهم ترین این عوامل اشاره می کنیم:
اگر بهترین شامپو را برای موهای خود انتخاب نکنید و یا به اندازه کافی شامپو نزنید، سلول های چربی روی پوست سر جمع می شوند. به این دلیل پوست سر حالت پوسته پوسته پیدا کرده و دچار خارش می شود. البته باید به میزان مورد نیاز از شوینده ها استفاده کنید، زیرا مصرف بیش از حد نیاز هم باعث خشکی تارهای مو می شود.
شانه زدن بیش از حد نیاز نیز باعث ایجاد اصطکاک با پوست حساس سر می شود.
قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید
فشار بیش از اندازه به سر مانند گذاشتن کلاه و یا بستن روسری
نحوه تغذیه و رژیم غذایی
قرار گرفتن در معرض گرد و خاک
حساسیت به محصولات مراقبت از مو
ابتلا به بیماری هایی مانند پارکینسون و یا اچ آی وی که روی سیستم عصبی بیمار تاثیر می گذارد
بروز بیماری های پوستی مانند پسوریازیس و یا اگزما که باعث ایجاد التهاب روی پوست سر می شوند
سن افراد نیز در این مورد تاثیر می گذارد. معمولا افراد جوان و میانسال بیشتر در معرض تهدید آن هستند. ولی نمی توان این موضوع را تعمیم داد و ممکن است موارد استثنا هم دیده شود.
عدم تعادل در هورمون ها بخصوص هورمون آندروژن
استرس و کمبود خواب کافی
استفاده مکرر از ابزارهای حرارتی مانند اتوی مو و سشوار
درمان شوره سر
حال که با علل و نیز علائم بروز این عارضه آشنا شدیم، بهتر است راهکارهای عملی برای رفع آن را نیز بیان کنیم. این راه حل ها عبارت اند از:
-
انتخاب شامپو مناسب
انواع مختلفی از شامپوهای ضدشوره در بازار وجود دارد که می توانند به آسانی این مشکل را برطرف کنند. ولی لازم است قبل از هر اقدامی ، بروشور و دستورالعمل استفاده از شامپو را بخوانید. اینکه باید چه مدت زمان روی سر بماند و یا اینکه بهتر است در چه مرحله ای از شامپو استفاده شود؟ معمولا در ترکیبات این شوینده ها از کتوکونازول، سولفید سلنیوم، قطران زغال سنگ و پیریتیون روی استفاده می شود.
-
جلوگیری از کم آبی بدن
یکی دیگر از مواردی که باید برای پیشگیری از شوره سر در نظر بگیرید، هیدراته نگهداشتن بدن است. مصرف روزانه 8 تا 10 لیوان آب باعث می شود تا بدن آب کافی دریافت کرده و از خشکی پوست سر جلوگیری شود. همچنین میوه های آبدار را نیز فراموش نکنید. اگر دچار شوره سر هستید، بهتر است از مواد کافئین دار کمتری از جمله قهوه و چای استفاده کنید.
-
اصلاح رژیم غذایی
رژیم غذایی مبتنی بر ویتامین و مواد معدنی می تواند یکی دیگر از راه های جلوگیری از ایجاد شوره سر باشد. بهتر است مصرف مواد غذایی مانند جوانه گندم، سیب زمینی شیرین، انواع آجیل از جمله گردو، بادام هندی و تخم مرغ را در لیست برنامه غذایی خود قرار دهید. همچنین می توانید از مکمل های حاوی امگا 3، روی و ویتامینB6 نیز استفاده کنید.
-
کمتر در معرض نور خورشید باشید
نور خورشید با اینکه ویتامین D مورد نیاز بدن را تامین می کند، ولی می تواند باعث تحریک پوست سر شود. در نتیجه میزان تولید چربی های پوست افزایش پیدا کرده و باعث بروز شوره سر می شود.
-
کنترل استرس و اضطراب
یکی دیگر از موارد مهم در ایجاد شوره سر، استرس و تنش های عصبی است. زیرا باعث بهم خوردن تعادل شیمیایی بدن شده و ترشح چربی زیاد را به همراه دارد. بهتر است تا می توانید از راه های مختلف از جمله ورزش، یوگا ، مدیتیشن و … شرایط روحی خود را آرام نگهدارید.
-
استفاده از برس های مناسب و برس زدن اصولی
شانه زدن زیاد یکی از عوامل ایجاد شوره سر است. بهتر است از شانه و برس زدن زیاد خودداری کرده و از طرفی اینکار را به تعویق نیز نیاندازید. زیرا عدم شانه زدن نیز می تواند مانع از گردش خون در پوست سر و در نهایت نازک شدن و ریزش موها شود. شانه زدن زیاد نیز پوست سر را تحریک کرده و چربی و شوره را افزایش می دهد.
درمان خانگی شوره سر
اگر به ماسک مو خانگی برای کنترل شوره سر علاقه دهید، به خواندن ادامه دهید. در این قسمت برخی از این ماسک های ساده، کاربردی و کم هزینه را به شما معرفی می کنیم:
برای اینکار لازم است ¼ جوش شیرین را با ¼ آب مخلوط و روی سرتان قرار دهید و سپس آبکشی کنید.
چند قاشق ماست ساده را هم زده و مدت 20 دقیق روی پوست سرتان قرار داده و سپس بشویید.
سرکه سفید و یا سرکه سیب را با مقداری آب مخلوط کرده و روی پوست سرتان قرار دهید. 10 تا 15 دقیق بماند و سپس آبکشی کنید.
روغغن نارگیل را روی حرارت غیرمستقیم قرار دهید تا کمی گرم شود. سپس پوست سر را با آن ماساژ داده و بگذارید یک شب روی موهایتان بماند. سپس با شامپو سرتان را شستشو دهید.
این روغن خاصیت ضدالتهابی دارد و برای بهترین نتیجه از آن باید اجازه دهید شب تا صبح روی موهایتان باقی بماند.
مقداری آب لیموی تازه روی پوستتان ریخته و آن را ماساژ دهید. باید بین 1 تا 2 دقیقه صبر کنید و سپس سریعا موهایتان را آبکشی کنید.
یک عدد تخم مرغ را شکسته، هم بزنید و سپس به مدت 2 ساعت روی سرتان قرار دهید.
یک قاشق اسپند را آسیاب کنید و با آب جوش مخلوط کرده و اجازه دهید تا 15 دقیق دم بکشد. بعد از اینکه سرد شد، آن را به ریشه های مو بزنید. سپس کلاه پلاستیکی پوشیده و 45 دقیق صبر کنید. در نهایت موهایتان را آبکشی کنید.
Source:
https://www.healthline.com/health/dandruff-itchy-scalp#outlook