لایه برداری شیمیایی پوست چیست؟
لایه برداری شیمیایی پوست یکی از بهترین روش های جوانسازی پوست صورت است که تاثیر زیادی در زیبایی و جوانی آن دارد. برای پاسخ به این سوال که لایه برداری شیمیایی پوست چیست؟ باید گفت در این روش از یک محلول شیمیایی استفاده می شود و لایه های بالایی پوست از بین می رود. در نتیجه پوستی که به تازگی رشد می کند، صاف و یکدست است. اگر می خواهید بدانید که لایه برداری شیمیایی پوست چیست؟ چه کاربری دارد و چگونه انجام می شود؟ و سوالاتی از این قبیل، توصیه می کنیم به خواندن ادامه دهید.
لایه برداری شیمیایی پوست چیست؟
این روش برای از بین بردن و درمان چین و چروک های پوستی، بدرنگی پوست و نیز رفع جای اسکار توصیه می شود. با کمک محلول شیمیایی خاصی می توان لایه های بالایی پوست را از بین برده و به نتبجه دلخواه دست پیدا کرد. این روش باعث ترمیم پوست آسیب دیده می شود و به همین دلیل فواید زیادی برای سلامت پوست دارد.
انواع لایه برداری شیمیایی پوست چیست؟
لایه برداری بسته به اینکه در کدام سطح از پوست انجام شود را به موارد زیر تقسیم می کنیم:
-
لایه برداری شیمیایی سطحی
این لایه برداری بسیار سبک بوده و تنها لایه بیرونی پوست یا اپیدرم را تحت تاثیر قرار می دهد. این مرحله برای افرادی که دارای چین و چروک های پوستی ریز، آکنه و یا خشکی پوست هستند، گزینه مناسبی است. این روش را می توانید بین 2 تا 5 هفته یک بار نیز امتحان کنید و آسیبی به پوست وارد نمی کند.
-
لایه برداری متوسط
در لایه برداری شیمیایی متوسط غیر از اپیدرم، بخش های از بافت میانی پوست یا درم نیز تحت تاثیر قرار می گیرد. این گزینه را می توان برای افرادی که دارای چین و چروک های عمیق تر، جای زخم و یا آکنه و نیز بدرنگی پوست هستند، پیشنهاد داد.
-
لایه برداری عمیق پوست
آخرین مرحله از لایه برداری شیمیایی، نوع عمیق آن است. در این مرحله تمامی سلول های عمیق پوست هدف قرار می گیرند. اگر دچار چین و چروک های بسیار عمیق هستید و یا جای اسکار دارید و یا اینکه رشد پیش سرطانی پوست دارید، این گزینه مناسب تر است.
اینکه کدام یکی از این مراحل را برای جوانسازی پوست انتخاب کنید، به نظر پزشک بستگی دارد. بنابراین توصیه می کنیم در انتخاب پزشک و متخصص پوست، احتیاط لازم را بکار ببرید.
عوارض لایه برداری شیمیایی پوست چیست؟
با وجود مزایای بالای این روش د جوانسازی پوست، ممکن است عوارض زیر را نیز در پی داشته باشد:
-
قرمزی یا تورم
این عارضه معمولا به دنبال لایه برداری متوسط و عمیق دیده می شود. پوست تازه درمان شده به دلیل تحریک با محلول شیمیایی ممکن است دچار قرمزی و یا دلمه شدن کند که حتی ممکن است چند ماه به طول انجامد.
-
جای زخم
در موارد نادر بکار بردن این روش ممکن است منجر به جای زخم و اسکار شود. در این صورت لازم است پزشک داروهای استروئیدی و یا آنتی بیوتیک را برای نرمی پوست و از بین بردن جای این زخم ها تجویز نماید.
-
تغییر در رنگ پوست
در برخی مواقع شاهد هستیم که لایه برداری شیمیایی منجر به تغییر در رنگ پوست و تیرگی و یا روشنی غیر معمول آن می شود.
-
عفونت
بروز مشکلات عفونی که می تواند باکتریایی، قارچی و یا ویروسی باشد، از دیگر عوارض بکار بردن لایه برداری شیمیایی است. حتی ممکن است بعد از بکار بردن این تکنیک، ویروس هرپس تحریک و فعال شده و باعث بروز تبخال روی صورت شود.
این عوارض بسیار نادر هستند و انتخاب پزشک باتجربه و متخصص می تواند کمک زیادی در برطرف کردن آن ها نماید.
کاندیداهای مناسب برای انجام لایه برداری شیمیایی
حال که متوجه شدیم لایه برداری شیمیایی پوست چیست؟ بهتر است بدانیم آیا کاندید مناسبی برای این روش هستیم یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال باید بدانید اگر جزو گروه های زیر هستید، بهتر است با نظر پزشک و احتیاط لازم از این تکنیک کمک بگیرید:
در شش ماه گذشته از داروهای خوراکی برای درمان آکنه استفاده کرده اید
اگر به داروی خاصی آلرژی دارید بهتر است با پزشک مشورت کنید
اگر به صورت ژنتیکی دچار برآمدگی ناشی از رشد بیش از حد بافت و یا اسکار می شوید
اگر به صورت مکرر دچار تبخال می شوید
اگر در دوران بارداری و یا شیردهی هستید
در این صورت بهتر است از روش های دیگر برای جوانسازی پوست استفاده کنید.
نکات مهم برای پیش از لایه برداری شیمیایی
قبل از اینکه این روش را برای لایه برداری پوست انتخاب کنید، بهتر است اقدامات قبل و بعد از آن را بدانید. این اقدامات نه تنها باعث بهتر شدن وضعیت پوست می شود، بلکه عوارض آن را نیز کاهش می دهد. در این قسمت به این سوال پاسخ می دهیم که اقدامات قبل از لایه برداری شیمیایی پوست چیست؟
-
انتخاب پزشک
مهم ترین اقدام انتخاب پزشک و متخصص ماهر در این حوزه است. پزشک با بررسی هایی که از پرونده پزشکی شما انجام می دهد، می تواند تشخیص دهد که آیا این روش سودمند است و یا در چه مرحله ای باید انجام شود. انجام غیر اصولی و نامناسب لایه برداری می تواند احتمال بروز عوارضی از جمله عفونت و اسکار را به شدت بالا ببرد. زیرا پوست نازک شده و هر آسیبی می تواند عارضه بلند مدتی را به دنبال داشته باشد. اینکه چه داروهایی مصرف می کنید و یا مصرف کرده اید، به چه داروها و موادی حساسیت دارید و یا اینکه تاکنون عمل زیبایی انجام داده اید و مواردی از این قبیل در جلسه مشاوره مطرح می شود. همچنین پزشک معالج وضعیت پوست را از نظر رنگ، ضخامت و سلامت بررسی و معاینه می کند. بهتر است در مورد انتظاراتی که از این درمان دارید و یا عوارض و ریسک آن نیز از پزشک خود سوال کنید.
-
مصرف پماد و داروهای مناسب
معمولا قبل از این درمان توصیه می شود از کرم های رتینوئیدی مانند ترتینوئین و … استفاده کنید. مدت زمان استفاده عموما تا چند هفته قبل از درمان است. همچنین برای جلوگیری از عفونت از آنتی بیوتیک ها می توانید کمک بگیرید.
-
عدم قرار گرفتن در معرض نور خورشید
برای جلوگیری از ایجاد رنگدانه های نامنظم روی پوست، توصیه می شود قبل از درمان از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب جلوگیری کنید. در صورت نیاز بهتر است از بهترین کرم ضدافتاب که پوشانندگی و محافظت لازم را ایجاد می کند، استفاده شود.
-
موارد ممنوع
قبل از درمان نباید از روش هایی مانند لایه برداری و یا حذف موهای زاید با لیزر، موبر و … استفاده کنید. همچنین از رنگ کردن موها و یا روش های زیبایی مانند صاف کردن مو اجتناب کنید. استفاده از انواع اسکراب یا اکسفولیشن نیز ممنوع است.
نحوه انجام لایه برداری شیمیایی پوست چیست؟
برای انجام این روش نیازی به بیهوشی نبوده و جراحی روی پوست انجام نمی شود. اینکه لایه برداری شیمیایی پوست چیست؟ و چگونه انجام می شود موضوعی است که در این قسمت به آن می پردازیم؟ ابتدا پزشک با مواد مناسب، صورت شما را تمیز می کند. قسمت هایی مانند چشم ها را نیز با گاز و یا عینک می پوشاند. برای لایه برداری سبک نیازی به استفاده از مسکن و یا آرام بخش نمی باشد. ولی اگر لایه برداری در حد متوسط انجام می شود، بهتر است از مسکن کمک بگیرید. برای درمان از طریق لایه برداری عمیق، نیاز است از آرام بخش استفاده شود تا دردی را احساس نکنید. در طول لایه برداری شیمیایی باید کارهای زیر انجام شود:
-
اگر لایه برداری سبک دارید
پزشک با کمک یک برس، گاز استریل و یا اسفنج، محلول شیمیایی را که معمولا حاوی اسید گلیکولیک و یا اسید سالیسیلیک است روی پوست قرار می دهد. ممکن است در حین عمل کمی سوزش روی پوستتان حس کنید. با قرار دادن این محلول، به مرور پوست شروع به سفید شدن می کند. سپس با استفاده از یک شستشو دهنده و یا محلول خنثی کننده، محلول از روی پوست پاک می شود.
-
اگر لایه برداری متوسط دارید
پزشک با یک عدد اپلیکاتور و یا گاز استریل محلول شیمیایی که حاوی تری کلرواستیک اسید، گاهی اوقات همراه با اسید گلیکولیک است را روی پوست قرار می دهد که باعث سفید شدن پوست می شود. بعد از چند دقیقه کمپرس خنک روی پوست قرار می گیرد تاباعث تسکین آن شود. همچنین ممکن است از یک دستگاه خنک کننده نیز برای اینکه هوای مناسب به پوست برسد، استفاده شود. با این حال ممکن است تا حدود 20 دقیقه احساس سوزش را روی پوست خود داشته باشید.
-
اگر لایه برداری عمیق دارید
برای اینکه بتوانید سوزش را در این مرحله تحمل کرده و ضربان قلب نیز کنترل شود، از یک مایع آرام بخش وریدی کمک می گیرند. در ادامه پزشک با یک اپلیکاتور شروع به قرار دادن محلول شیمیایی که حاوی اسید کربولیک (فنل) است، می کند. پوست شروع به سفیذ و یا خاکستری شدن می کند. معمولا این روش در فواصل 15 دقیقه ای انجام شده و حداکثر 90 دقیقه به طول می انجامد.
مراقبت های بعد از لایه برداری شیمیایی پوست چیست؟
حال که متوجه شدیم لایه برداری شیمیایی پوست چیست؟ باید نکاتی را بعد از عمل رعایت کنید تا هم نتیجه بهتری گرفته و هم عارضه کمتری را تحمل کنید. این موارد عبارت اند از:
-
جلوگیری از قرمزی و یا تورم
برای اینکه پوست قرمز، متورم و یا سفت نشود، لازم است توصیه های پزشک را جدی بگیرید. به هیچ عنوان در معرض نور مستقیم آفتاب قرار نگیرید. همچنین از انواع مرطوب کننده و پمادی که پزشک معالج تجویز می کند، استفاده کنید. از خاراندن، مالش دادن و یا چیدن پوست خود خودداری کنید.
-
کنترل درد
اگر لایه برداری در سطح عمیق و یا متوسط داشتید، احتمال بروز درد و ناراحتی بعد از عمل وجود دارد. معمولا پزشک از پماد های محافظ و یا داروهای مسکن برای کنترل درد کمک می گیرد. به هیچ عنوان سرخود دارو مصرف نکنید و با پزشک خود مشورت نمایید. هر چند بعد از چند مرحله، میزان درد و قرمزی و یا تورم کاهش پیدا می کند. ولی ممکن است این پروسه تا یک هفته ادامه داشته باشد. همچنین برای کنترل درد می توانید از کمپرس یخ نیز استفاده کنید.
-
تغییر رنگ پوست
بعد از درمان ممکن است پوست کمی تیره تر شود و یا لکه های قهوه ای روی آن ظاهر شوند. ولی این موارد موقتی است و معمولا بین 7 تا 14 روی بهبود پیدا می کنند. ولی قرمزی پوست ممکن است ماه ها ادامه داشته باشد که با نظر پزشک می توانید از مواد آرایشی برای پوشاندن نواحی مورد نظر کمک بگیرید. ولی استفاده از انواع کرم ضدافتاب را نباید فراموش کنید.
کلام آخر
لایه برداری شیمیایی یکی از روش های جوانسازی پوست است که می تواند بافت و رنگ پوست را تغییر دهد. اینکه لایه برداری شیمیایی پوست چیست؟ و چه کاربری دارد؟ سوالی است که اغلب مطرح می شود. در پاسخ باید گفت با این روش می توانید چین و چروک ها و خطوط باریک را از بین برده و پوستی صاف داشته باشید. با توجه به نظر پزشک ممکن است هر یک از مراحل لایه برداری شیمیایی روی پوست انجام شود که نیاز به مراقبت های خاص خود را دارد. نتایج بدست آمده از این درمان دائمی نبوده، ولی رعایت مواردی از جمله عدم قرار گرفتن در معرض نور آفتاب و نکات مراقبت از پوست می تواند نتایج را با دوام تر کند.
Source:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/chemical-peel/about/pac-20393473#:~:text=Chemical%20peels%20are%20used%20to,take%20longer%20to%20recover%20from.