لک قهوه ای صورت
لک قهوه ای صورت یکی از شایع ترین مشکلات پوستی است که در اثر تولید بیش از حد ملانین ایجاد می شود. لکه های قهوه ای روی صورت را می توان با روش های مختلف شیمیایی و خانگی درمان و در موارد زیادی از آن ها پیشگیری کرد. این لک ها خوش خیم هستند و خطری برای فرد ایجاد نمی کنند. ولی ظاهر ناخوشایندی دارند و مهم تر از همه با افزایش سن بیشتر خود را نشان می دهند. علل لکه های قهوه ای صورت را می توان به موارد زیادی نسبت داد که مهم تر از همه قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید و افزایش سن است. به همین دلیل به آن ها لکه های پیری یا لکه های خورشیدی نیز می گویند.
- 1 لک قهوه ای صورت چیست؟
-
2
علل ایجاد لک قهوه ای صورت
- 2.1 قرارگفتن در معرض نور آفتاب، مهم ترین دلیل لکه قهوه ای
- 2.2 افزایش سن، شایع ترین علت لک قهوه ای
- 2.3 تغییرات هورمونی، علت لک قهوه ای در زنان
- 2.4 استفاده از برخی داروها، دلیل ایجاد لک قهوه ای
- 2.5 التهاب، دلیل قابل کنترل برای جلوگیری از ایجاد لک قهوه ای
- 2.6 ابتلا به دیابت، عامل لک تیره روی پوست
- 2.7 سرطان پوست از عوامل نادر لک قهوه ای
- 3 درمان لکه های قهوه ای روی پوست
- 4 چگونه لک قهوه ای صورت را کنترل کنم؟
-
5
سریع ترین درمان خانگی لک قهوه ای صورت
- 5.1 سرکه سیب، کم رنگ کردن لک قهوه ای صورت
- 5.2 آلوئه ورا، روشن کننده لک قهوه ای صورت
- 5.3 پوست خشک پیاز قرمز، ترمیم کننده و از بین برنده لک قهوه ای صورت
- 5.4 آب چای سیاه، راحت ترین راه برای درمان لک قهوه ای روی صورت
- 5.5 شیر، حفظ سلامت پوست و از بین برنده لک
- 5.6 ماسک لیمو و عسل، لایه برداری پوست و از بین برنده خانگی لکه ها
- 5.7 زردچوبه، آنتی اکسیدان قوی برای کاهش لک صورت
- 5.8 سفیده تخم مرغ، روشن کننده سریع پوست
- 5.9 سیب زمینی و تاثیر معجزه آسای آن در از بین بردن لک قهوه ای صورت
لک قهوه ای صورت چیست؟
لکه های قهوه ای صورت در برخی از قسمت های پوست از جمله پیشانی، پشت دست ها، لب بالایی و چانه دیده می شود. این لکه ها اندازه و ابعاد و نیز رنگ های متفاوتی دارند. برخی زا آن ها تیره تر هستند و بزرگ تر و برخی رنگ روشن تری دارند. ولی عدم درمان لکه های قهوه ای روی پوست و اهمیت ندادن به آن ها باعث می شود تا هم تعداد و هم اندازه آن ها افزایش پیدا کند. هرچه رنگ عمیق تر باشد، تعداد لکه ها بیشتر و از طرفی تعداد آن ها نیز افزایش پیدا کند، درمان سخت تر و طولانی تر خواهد شود. افرادی که پوست تیره دارند، ممکن است 6 تا 12 ماه طول بکشد تا از شر این لکه ها راحت شوند. در برخی موارد نیز حتی ممکن است سال ها زمان بخواهید تا به طور کلی این عارضه درمان شود. در نهایت بهتر است ابتدا به علل ایجاد لکه های قهوه ای صورت آشنا شده و سپس به پیشگیری و سپس درمان آن بپردازیم.
علل ایجاد لک قهوه ای صورت
دلایل مختلفی وجود دارد که باعث بروز این عارضه می شود. از جمله مهم ترین این دلایل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
قرارگفتن در معرض نور آفتاب، مهم ترین دلیل لکه قهوه ای
افرادی که بیش از حد در معرض نور خورشید قرار می گیرند و یا زمان زیادی را روی تخت های برنزه سپری می کنند، بیشتر از سایر افراد در معرض بروز لکه قهوه ای روی پوست خود هستند. بیشترین قسمت هایی که آسیب می بینند عبارت اند از صورت، دست ها و نیز بازوها که معمولا پوشانده نمی شوند. نور خورشید باعث می شود تا پوست ملانین بیشتری تولید کند. ملانوسیت ها مانند ابر اسفنجی، نور خورشید را جذب می کنند و در نتیجه پوست در قسمت هایی تیره تر می شود.
-
افزایش سن، شایع ترین علت لک قهوه ای
معمولا افراد بالای 40 سال در معرض آسیب بیشتر ناشی از ایجاد لک قهوه ای صورت هستند.
-
تغییرات هورمونی، علت لک قهوه ای در زنان
این عارضه در زنان بیشتر از مردان رخ می دهد. زیرا خانم ها در معرض تغییرات بیشتر هورمونی هستند. دوران پریود، بارداری، شیردهی و یائسگی از جمله زمان هایی هستند که هورمون ها بیشترین نوسان را تجربه می کنند. از طرفی افرادی که به بیماری های تیروئید مبتلا می شوند، ممکن است بیش از سایرین این عارضه را تجربه کنند.
-
استفاده از برخی داروها، دلیل ایجاد لک قهوه ای
برخی از داروها از جمله داروهای ضدالتهاب مانند داروهای ضدالتهابی ضداستروئیدی، داروهای شیمی درمانی و نیز داروهای ضدتشنج از جمله مهم ترین این موارد هستند که باعث ایجاد لکه های قهوه ای روی پوست می شوند. دلیل آن نیز عوارض ناشی از مصرف این داروها و افزایش رنگدانه های پوستی است.
-
التهاب، دلیل قابل کنترل برای جلوگیری از ایجاد لک قهوه ای
ممکن است افرادی بعد از طی کردن یک دوره التهاب، لک قهوه ای صورت را تجربه کنند. از جمله مهم ترین این موارد می توان به اگزما، پسوریازیس، اکنه و … اشاره کرد. معمولا با کمک داروهای شیمیایی از جمله پماد و … می توان این دوره را پشت سر گذاشت.
-
ابتلا به دیابت، عامل لک تیره روی پوست
یکی دیگر از مواردی که می توان به علل لکه های قهوه ای صورت و بدن نسبت داد، ابتلا به بیماری دیابت است. این عارضه ممکن است در نواحی مانند ساق پا (درموپاتی دیابتی)، پشت دست، باسن، زانو و بازو(زانتوماتوز فوران) و … بیشتر دیده شود.
-
سرطان پوست از عوامل نادر لک قهوه ای
یکی دیگر از دلایل ایجاد لکه های قهوه ای روی صورت را می توان به بیماری سرطان پوست نسبت داد. از ویژگی های مهم این عارضه می توان به عدم تقارن در اندازه لک، رنگ های نامنظم که نقطه ای رنگ بیشتر و قسمتی رنگ کمتر دارد اشاره کرد.
درمان لکه های قهوه ای روی پوست
این لکه ها آسیبی به بدن وارد نکرده و ایمن و بی خطر هستند. ولی شکل ظاهری پوست را تحت تاثیر قرار می دهند. به همین دلیل افراد به دنبال درمان و از بین بردن لک قهوه ای روی پوست هستند. اینکه از کدام روش برای درمان استفاده شود، بستگی به نظر متخصص پوست دارد. علت ایجاد لکه، اندازه و نیز محلی که قرار گرفته در تعیین روش درمان تاثیر گذار هستند. برای درمان این عارضه می توان از روش های زیر کمک گرفت:
-
استفاده از کرم، کم عارضه ترین روش برای درمان لک قهوه ای صورت
یکی از ایمن ترین و در عین حال کم هزینه ترین روش ها برای درمان و از بین بردن لکه های قهوه ای، استفاده از انواع کرم روشن کننده پوست است. این کرم ها می توانند پوشانندگی لازم را ایجاد کرده و شکل بهتری به پوست بدهند. در ترکیب آن ها از مواد زیر استفاده شده است:
-
اسید کوجیک
این اسید برای مهار آنزیم تیروزیناز که در تولید ملانین نقش زیادی دارد. این ماده دارای خاصیت ضدالتهابی و انتی اکسیدانی بوده و برای پوتس مفید است. ولی ممکن است باعث تحریک پوست های حساس شود. اگر این نوع پوست را دارید، بهتر است قبل از استفاده با پزشک خود مشورت کنید.
-
رتینول
این ماده که از مشتقات ویتامین آ است و برای با افزایش گردش خون باعث از بین بردن لکه های قهوه ای و تیره پوست می شود. ولی محصولات حاوی رتینول برای افراد باردار مناسب نبوده و ممکن است باعث ایجاد ناهنجاری هایی در جنین شود. همچنین حساسیت نسبت به نور خورشی را افزایش می دهد. بنابراین بهتر است از انواع کرم ضدافتاب با اس پی اف ایمن کمک بگیرید.
-
ویتامین C
این ویتامین به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی بالا می تواند از پوست در برابر رادیکال های ازاد محافظت کند. از طرفی باعث روشن شدن پوست می شود.
-
هیدروکینون
با وجود تاثیر زیاد این ماده در کاهش تولید ملانین، باعث در استفاده از این ماده دقت داشته باشید. زیرا دوز بالای آن می تواند باعث اختلال در لایه های بالایی و در نهایت لایه های عمیق تر پوست شود. همچنین احتمال ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد و رد صورت توقف مصرف، وضعیت به قبل باز می گردد. بهتر است از دوزهای پایین این ماده برای درمان لکه های قهوه ای روی پوست استفاده شود.
-
سریع ترین روش درمان لکه های قهوه ای روی پوست با انواع دستگاه ها
در کنار استفاده از کرم، می توان از دستگاه های مختلف برای درمان کمک گرفت. این روش ها سریع تر ما را به نتیجه می رسانند، ولی هزینه بالایی دارند و ممکن است عوارض بیشتری ایجاد کنند. در عین حال خطری برای پوست ندارند. از جمله شایع ترین روش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
لایه برداری شیمیایی
یکی دیگر از روش ها برای درمان این لکه ها، لایه برداری شیمیایی است. در این نوع درمان از یک محلولی استفاده می شود تا پوست را لایه برداری کرده و باعث رشد پوست جدید شود.
-
میکرودرم آبریژن
استفاده از سطح ساینده این دستگاه باعث می شود تا لایه بالایی پوست از بین رفته و لایه جدید ساخته شود. همچنین باعث تحریک کلاژن سازی پوست می شود.
-
کرایوتراپی
یکی دیگر از روش ها استفاده از درستگاه کرایو یا سرما درمانی است. در این روش از نیتروژن مایع برای منجمد کردن لکه قهوه ای صورت استفاده می شود. به تدریج رنگ پوست به حالت عادی برگشته و لکه کم رنگ تر می شود.
-
روش آی پی ال(IPL)
در این روش از نور لیزر مرئی برای درمان لکه های قهوه ای استفاده می شو. شدت تابش این نور بالا است، ولی آسیبی به پوست وارد نمی کند.
چگونه لک قهوه ای صورت را کنترل کنم؟
یکی از سوالات رایج این است که رعایت چه نکاتی می تواند از ایجاد لک قهوه ای پیشگیری کند. مهم ترین مواردی که باید رعایت کنید عبارت اند از:
استفاده از بهترین کرم ضدافتاب با اس پی اف بالای 30
استفاده از کلاه لبه پهن و عینک آفتابی
عدم قرار گرفتن در معرض نور خورشید از ساعت 10 صبح تا 4 بعد از ظهر
تمدید کرم ضدافتاب هر دو ساعت یک بار
سریع ترین درمان خانگی لک قهوه ای صورت
اگر می خواهید بدون محصول و دستگاه و با صرف هزینه پایین، لکه های قهوه ای روی پوست را درمان کنید با ما همراه شوید. از جمله مواد غذایی مناسب و موثر برای از بین بردن لکه های تیره عبارت اند از:
-
سرکه سیب، کم رنگ کردن لک قهوه ای صورت
سرکه سیب به دلیل داشتن اسید استیک می تواند رنگدانه ها را کمرنگ کند. روزی دو بار می توانید از این ماده استفاده کنید.
-
چگونه تهیه کنم؟
مقدار مساوی سرکه سیب و آب را مخلوط کنید تا محصول رقیق تر شود.
روی لکه های قهوه ای مالیده و بگذارید دو تا سه دقیقه بماند.
با آب ولرم بشویید.
-
آلوئه ورا، روشن کننده لک قهوه ای صورت
این ماده به دلیل داشتن آلوئین می تواند باعث کم رنگ کردن رنگدانه ها و در نهایت روشن شدن پوست شود. هر روز قبل از خواب این محصول را تهیه و استفاده کنید تا پوستتان روشن و صاف شود.
-
چگونه تهیه کنم؟
ژل آلوئه ورا خالص را تهیه و قبل از خواب روی لکه های قهوه ای روی پوست قرار دهید.
صبح صورتتان را با آب گرم بشویید.
-
پوست خشک پیاز قرمز، ترمیم کننده و از بین برنده لک قهوه ای صورت
یکی دیگر از مواد در دسترس برای از بین بردن لک قهوه ای صورت، پیاز قرمز است. پوست خشک این ماده را تهیه و از آن برای کاهش رنگدانه های پوستی کمک بگیرید.
عصاره چای سبز، دم کرده عالی برای از بین بردن لکه های قهوه ای
چای سبز می تواند باعث روشن شدن پوست و از بین بردن رنگدانه های پوستی شود. بهتر است از این ماده روزانه دو بار استفاده کنی تا اثر معجزه آسای آن را ببینید.
-
چگونه تهیه کنم؟
عصاره چای سبز و یا چای کیسه ای را به مدت 3 تا 5 دقیقه در آب جوش قرار دهید تا عصاره آن خارج شود.
سپس از اب خارج کرده و بگذارید تا سرد شود.
کیسه چای را روی لکه های قهوه ای قرار دهید.
-
آب چای سیاه، راحت ترین راه برای درمان لک قهوه ای روی صورت
از اب چای سیاه می توانید برای از بین بردن لکه های تیره استفاده کنید. بهتر است شش روز در هفته و به مدت یک ماه این روش را تکرار کنید.
-
چگونه تهیه کنم؟
برگ چای سیاه تازه را به یک فنجان آب در حال جوشیدن اضافه کنید.
اجازه دهید تا دو ساعت دم کند.
برگ ها را جدا کنید.
با کمک یک پنبه، آب چای سیاه را روی نواحی مورد نظر قرار دهید.
-
شیر، حفظ سلامت پوست و از بین برنده لک
شیر به دلیل داشتن چربی می تواند رطوبت و آبرسانی لازم را به پوست انجام دهد. همچنین اسید سالیسیلیک موجود در این ماده غذایی برای رفع التهابات و نیز درمان لک صورت مفید است. از این ماسک خانگی می توانید روزانه دو تا سه بار استفاده کنید.
-
چگونه تهیه کنم؟
کافی است شیر را با یک پد یا پنبه آرایشی روی نقاط مورد نظر بمالید.
10 تا 15 دقیه صبر کنید.
صورتتان را با آب ولرم شستشو دهید.
-
ماسک لیمو و عسل، لایه برداری پوست و از بین برنده خانگی لکه ها
لیمو به دلیل داشتن ویتامین سی، یک آنتی باکرتیال و لایه بردار قوی است. همچنین برای روشن کردن پوست نیز کاربرد دارد. عسل می تواند رطوبت لازم را تامین کرده و در کنار لیمو، پوست را نرم و صاف کند. بهتر است استفاده از این ماسک را به هفته ای دو بار محدود کنید. زیرا ممکن است باعث خشکی و لایه برداری زیاد و در نتیجه حساسیت پوست شود.
-
چگونه تهیه کنم؟
آب لیمو را گرفته و از صافی رد کنید.
یک قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کنید.
با کمک پنبه روی نواحی مورد نظر مالیده و 30 دقیقه صبر کنید.
صورتتان را آب ولرم شستشو دهید.
-
زردچوبه، آنتی اکسیدان قوی برای کاهش لک صورت
زردچوبه حاوی آنتی اکسیدان بوده و خاصیت ضدالتهابی دارد. بنابراین از آن برای کاهش لکه های قهوه ای صورت و درمان آن می توان استفاده کرد. هفته ای 2 تا 3 بار این ماسک را تهیه کنید و روی قسمت های مورد نظر قرار دهید.
-
چگونه تهیه کنم؟
یک دوم قاشق چای خوری زردچوبه را با یک یا 2 قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید.
یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل اضافه کنید.
مخلوط را روی پوست خود قرار دهید.
بعد از 20 دقیقه صورتتان را با آب بشویید.
-
سفیده تخم مرغ، روشن کننده سریع پوست
آنزیم های موجود رد سفیده تخم مرغ باعث می وشند تا پوستی روشن و بدون لک داشته باشید. این ماسک را تهیه کنید و دو تا سه بار در هفته از تاثیر شگفت آور آن استفاده کنید.
-
چگونه تهیه کنم؟
سفیده و زرده تخم مرغ را از هم جدا کرده و در ظرف بریزید.
سفیده را کاملا هم بزنید تا پف کند.
آن را به صورت خود مالیده و 20 تا 30 دقیقه صبر کنید.
در نهایت با آب ولرم شستشو دهید.
-
سیب زمینی و تاثیر معجزه آسای آن در از بین بردن لک قهوه ای صورت
یکی از راحت ترین و سریع ترین روش ها برای درمان لکه های قهوه ای روی پوست، استفاده از سیب زمینی است. ویتامین سی موجود در این ماده باعث روشن شدن پوست و کم رنگ شدن لکه ها می شود. همچنین با کمک این ماده می توانید التهابات پوستی را نیز درمان کنید.
-
چگونه تهیه کنم؟
پوست سیب زمینی را گرفته و آن را رنده کنید.
یک قاشق غذاخوری عسل اضافه کنید.
برای پوست های چرب، آب لیموی تازه و برای پوست های خشک اضافه کردن ماست توصیه می شود.
مواد را با هم مخلوط و روی قسمت های مورد نظر بمالید.
20 تا 30 دقیقه صبر کنید.
پوستتان را با آب سرد بشویید.
کلام آخر
یکی از مشکلات شایع پوستی که بعد از 40 سالگی دیده می شود، لک قهوه ای صورت است. این عارضه در اثر افزایش تولید ملانین ایجاد می شود و علل ایجاد آن نیز نور خورشید، افزایش سن، برخی بیماری ها، تغییرات هورمونی و … است. برای درمان لکه های قهوه ای روی پوست می توان از انواع کرم ها، روش هایی مانند میکرو، لیزر و … کمک گرفت. همچنین می توانید بدون محصول و صرف هزینه پایین، از انواع ماسک خانگی برای از بین بردن لکه های قهوه ای و نیز پیشگیری از بروز آن ها استفاده کنید.
Refrences:
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/5-skin-spots-you-shouldnt-worry-about
https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-pigmentation#home-remedies